Radiografia dentară între mit și realitate

Sigur ai auzit încă de la prima consultație în cabinetul de medicină dentară faptul că medicul stomatolog îți sugerează să efectuezi o radiografie dentară. De cele mai multe ori însă, pacienții încep să se îngrijoreze în legătură cu cât de periculoasă sau nu este această  investigație.

Având în vedere că este foarte important să ai întotdeauna surse sigure de informație și să scapi de orice nelămurire, mai ales atunci când vine vorba de tratamentele medicale și investigațiile care îți sunt recomandate, astazi vei afla din acest articol dacă radiografia dentară este nocivă sau nu și dacă îți poate afecta starea de sănătate.

Ce este radiografia dentară?

Radiografia dentară reprezintă un mod de examinare radiologică ce folosește raze X care au capacitatea de a penetra țesuturile, producând  astfel imagini bidimensionale ale zonei dentare sau maxilo-faciale. Nu este vorba despre orice imagine, ci despre una care arată interiorul dinților și care permite medicului stomatolog să observe lucruri care nu pot fi vizibile la un simplu control stomatologic.

Cu ajutorul radiografiei dentare, medicul curant poate stabili un diagnostic cât mai corect și complet, putând decoperi încă din faza incipentă anumite afecțiuni.

Tipuri de radiografii dentare:

Este periculoasă radiografia dentară?

Radiografia dentară NU este periculoasă și nu influențează starea de sănătate a pacienților.

Medicina evoluează constant astfel încât în zilele de astăzi se fac eforturi susținute pentru găsirea unor metode de investigație și de tratament cât mai puțin invazive. Radiografia dentară nu reprezintă o problemă, deoarece cantitatea de radiații este mult mai mică ca în trecut, timpul de expunere este redus semnificativ la câteva secunde, cu toate acestea obținându-se radiografii de o calitate extraordinară.

Gradul de radiații care este absorbit de țesuturi atunci când se realizează o radiografie dentară este nesemnificativ comparativ chiar cu gradul de radiații la care ne expunem zilnic. Prin comparație ne iradiem mai mult dacă folosim cuptorul cu microunde, apa de la robinet sau dacă zburăm cu avionul.

Trebuie lămurit faptul că radiografia dentară utilizează doza cea mai mică de radiații din întreaga gamă de investigații medicale.

Pacienții trebuie să știe deasemenea că acestă investigație medicală nu este dureroasă și nu prezintă nici un disconfort.

Care este intervalul de timp recomandat între radiografiile dentare?

Se recomandă efectuarea unei radiografii dentare în momentul în care medicul stomatolog consideră că reprezintă o necesitate, fie înaintea începerii planului de tratament, fie în în timpul tratamentului stomatologic dar și pentru verificarea aparatului dento-maxilar în urma unor intervenții medicale.

Echipa de medici din cadrul clinicii NoaDent aduce la cunoștiință așadar ca nu există un anumit interval de timp între radiografiile dentare deoarece cu ajutorul noii tehnologii digitale expunerea la radiații este minimă și foarte rapidă.

Este indicat pentru copii să efectueze radiografia dentară?

Dantura copiilor fiind în permanență într-o dezvoltare  este necesar să se realizeze examinări periodice sub îndrumarea medicului curant pentru a monitoriza schimbările apărute la nivelul aparatului dento-maxilar.

Este indicat pentru femeile însărcinate să efectueze radiografia dentară?

Radiografiile dentare digitale au un nivel extrem de scăzut de radiații, așadar, nu pun probleme în nici un fel asupra embrionului sau fătului în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că dezvoltarea organelor copilului are loc în primul trimestru de sarcină, ar fi bine ca în această perioadă să se evite orice risc, fie el și neglijabil.

Medicii din cadrul clinicii NoaDent recomandă realizarea radiografiilor dentare doar atunci când este necesar și doar la recomandarea medicului curant.

 

Pentru a avea parte și tu de un plan de tratament personalizat nevoilor tale,  echipa noastra de medici te așteptă cu radiografia dentară pentru a te bucura de tehnologia ultramodernă și de servicii de top în cadrul clincii NoaDent.

Dr. Ioniță Sabina Cristina

Dr. Ioniță Sabina Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *