Gingivita este termenul medical pentru inflamația gingiilor. Este o formă ușoară de boală a gingiilor și tinde să provoace roșeață, umflare și sângerare a țesutului gingiilor, în special atunci când vă periați, folosiți ața dentară sau mușcați ceva tare precum un măr.
Deși gingivita nu provoacă întotdeauna simptome, totuși gingiile vor deveni roșii, umflate și sensibile. Controalele regulate la un medic stomatolog și o bună igienă orală la domiciliu pot ameliora gingivita și pot preveni afecțiunile mai grave ale gingiilor.
Ce cauzează gingivita?
- Principala cauză care conduce la dezvoltarea gingivitei sunt bacteriile din placa dentară care irită gingiile. Placa se acumulează dacă nu sunt curățați dinții în mod regulat sau nu aveți grijă de sănătatea orală.
- Dacă aveți o afecțiune de sănătate existentă, cum ar fi diabetul, este mai probabil să dezvoltați gingivita.
- Anumite boli de sânge.
- Tratament protetic incorect efectuat – care produc leziuni ale gingiilor.
- Traumatismul gingiilor - folosirea unor periuțe de dinți neadecvate.
- Sarcina.
Când ar trebui să merg la control?
Ar trebui să te programezi pentru o consultație la medicul stomatolog dacă observi următoarele semne de gingivită: gingii umflate, sângerări sau dinți slăbiți.
Dacă medicul dvs confirmă că aveți gingivită, cu cât o tratați mai devreme, cu atât mai ușoară va fi vindecarea.
Cum este diagnosticată gingivita?
La consultul stomatologic ți se va examina cavitatea orală cu un instrument pentru a măsura spațiile dintre dinți și gingii. Acest lucru arată medicului cât de sănătoși sunt gingiile și dinții tăi. Cel mai probabil vei face și o radiografie pentru examinarea rădăcinilor dentare.
Care sunt complicațiile gingivitei?
Fără tratament, gingivita se poate agrava și se poate dezvolta într-o formă mai gravă de boală a gingiilor numită parodontoză. Acest lucru poate cauza probleme
grave, cum ar fi abcese, retragerea gingiilor și, în final, pierderea dinților.
Cum se tratează gingivita?
Gingivita este tratată în primul rând prin îndepărtarea plăcii bacteriene sau a tartrului acumulat pe dinți. Acest lucru înseamnă că în prima fază are loc ședința de detartraj, airflow și periajul profesional.
La NoaDent, gingivita se tratează cu laserul dentar, ultima inovație în tratamentul gingivitei. La momentul actual, tratamentul cu laser este cel mai eficient și cu
rezultate excelente pe termen lung. Beneficiile importante în terapia cu laser sunt:
- Tratament eficace și disconfort redus la minim. Procedura mecanică (chiuretajul) care provoacă disconfort pacientului este eliminată, datorită laserului dentar. Sensibilitatea țesutului moale după tratamentul cu laser este aproape insesizabilă, nu necesită repaos fizic.
- Fără anestezie.
- Efect curativ. Laserul dentar prin lumina care pulsează asupra țesutului gingival, îndeplinește rolul de a elimina bacteriile patogene care produc inflamația gingiilor.
- Foarte bun biostimulator. Deoarece lumina laser are efect biostimulator, va stimula regenerarea în timpul ședinței de tratament, așadar va grăbi vindecarea gingiilor.
Cum prevenim recidiva după ce am efectuat tratamentul cu laser?
O parte importantă din tratamentul cu laser îl reprezintă acest aspect – menținerea rezultatului favorabil în urma tratamentului propriu-zis pe termen lung.
După ședințele de tratament, pacientul va primi indicații cu privire la toate aspectele care ajută în prevenirea recidivei.
Deasemenea, recomandăm o bună colaborare medicală cu medicul stomatolog pe tot parcursul tratamentului care va include programări regulate și igienizări profesionale cel puțin o dată la 6 luni.
Pot preveni gingivita?
Preocuparea pentru sănătatea orală ajută la prevenirea gingivitei. Chiar dacă gingiile sângerează și sunt inflamate, este important să continui să ai o igienă orală consecventă pentru a stagna procesul.
De asemenea, poți preveni gingivita prin implementarea următoarelor obiceiuri:
- consumă o dietă sănătoasă și echilibrată.
- evită alimentele zaharoase și carbohidrații în exces.
- spală-te pe dinți după fiecare masă.
- evitarea sau oprirea fumatului.