Află cum să tratezi și să previi parodontoza: boala care duce către pierderea dinților.

Introducere

Ce este parodontoza?

Parodontoza reprezintă o formă gravă de boală a gingiilor. Este o infecție bacteriană care debutează prin inflamarea țesuturilor moi din jurul dinților. Netratată, aceasta erodează osul care susține dinții, conducând la mobilitate și pierdere dentară.

Cât de comună este parodontoza?

Nu este un studiu foarte amănunțit pe teritoriul României în acest sens, însă anumite studii ne arată că cel puțin 65% din persoanele între 18-42 ani suferă de această boală (vezi studiu), pe când, alte studii ne arată procente mai îngrijorătoare de pana la 80%+.

Pe cine afectează parodontoza?

Unele persoane sunt predispuse genetic către această boală. Cel mai probabil se întâmplă odată cu înaintarea în vârstă și la persoanele cu o igienă orală slabă (nu se spală corect pe dinți, nu folosesc ață dentară sau duș bucal). Dacă părinții sau bunicii tăi au istoric cu boala parodontală este cel mai probabil să o dezvolți și tu.

Simptome și Cauze

Care sunt simptomele parodontozei?

Gingiile sănătoase sunt ferme la atingere și se potrivesc strâns în jurul dinților. În comparație, simptomele parodontozei includ:

Ce cauzează parodontoza?

Principala cauză a parodontozei este reprezentată de igiena orală precară. Bacteriile se atașează de placa dentară și tartru de pe suprafețele dinților. Dacă nu îți cureți dinții la fel de bine sau la fel de des cum ar trebui, bacteriile pătrund sub linia gingiei, în zonele inaccesibile pentru periuța de dinți și ața dentară. Aceste bacterii nocive erodează țesuturile care susțin dinții, conducând la infecție, pierdere osoasă și cădere dentară.

Alți factori de risc pentru parodontoză:

Ce se întâmplă dacă lăsăm boala parodontală netratată?

Boala parodontală evoluează și devine tot mai problematică în timp. Există patru etape ale bolii gingivale, printre care se includ:

  1. Gingivita: Aceasta reprezintă o fază incipientă a bolii gingivale și este mai puțin severă decât parodontoza. În cazul gingivitei, gingiile devin roșii și umflate, dar încă nu a început pierderea osoasă în jurul dinților. Gingivita este reversibilă dacă îți cureți dinții mai eficient și vizitezi regulat dentistul pentru tratament și igienizări.
  2. Parodontoza ușoară: Netratată, gingivita evoluează către o formă ușoară de parodontoză. În această etapă, gingiile se retrag de la dinți și începeți să pierdeți o parte din osul din jurul lor. Ca rezultat, se formează buzunare parodontale. Placa dentară, tartrul și bacteriile rămân capturate în aceste buzunare, zone inaccesibile pentru periuța de dinți și ața dentară.
  3. Parodontoză moderată: Pe măsură ce parodontoza avansează, pierdeți și mai mult os în jurul dinților. Bacteriile continuă să erodeze ligamentele și țesuturile moi care susțin dinții și îi mențin sănătoși. În această etapă, gingiile pot deveni dureroase și sensibile.
  4. Parodontoză severă: Când parodontoza rămâne netratată, boala devine tot mai severă. Pe măsură ce pierderea osoasă persistă, dinții pot deveni mobili și există riscul ca aceștia să cadă. În plus față de sângerarea gingiilor, adesea apare puroi și infecție în jurul liniei gingiei, ceea ce poate duce la apariția unei respirații urât mirositoare cronice (halitoză).

Pe lângă sănătatea orală precară, parodontoza poate contribui la o stare generală precară a sănătății. Cercetările evidențiază o conexiune importantă între sănătatea orală și sănătatea întregului organism. Persoanele cu parodontoză au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, demență și alte probleme serioase de sănătate.

Diagnostic și teste

Cum este parodontoza diagnosticată?

Un medic stomatolog poate diagnostica parodontoza în timpul unei consultații dentare în felul următor:

  • Vă va întreba despre simptomele dumneavoastră și istoricul medical.
  • Va examina gingiile pentru semne de inflamație.
  • Va utiliza o sondă parodontală, similară cu o riglă mică, pentru a vedea dacă aveți buzunare în jurul dinților. Acest test nu va provoca durere.
  • Va realiza radiografii dentare pentru a verifica pierderea osoasă. Poate să vă recomande un consult la un parodontolog, specialist în boli ale gingiilor.

Control și Tratament

tratament parodontoză

Cum se tratează parodontoza?

Tratamentul bolii gingivale depinde de amploarea și gravitatea stării dumneavoastră. Există opțiuni nonchirurgicale și chirurgicale pentru tratarea parodontozei.

Tratamente non-chirurgicale

Opțiunile nonchirurgicale sunt adesea eficiente pentru persoanele cu parodontoza ușoară până la moderată. Aceste tratamente includ:

  • Antibiotice: Medicul stomatolog vă poate prescrie antibiotice orale pentru combaterea infecției sau ar putea aplica un antibiotic special sub gingii pentru a viza zona afectată.
  • Detartraj și tratarea rădăcinilor: Cunoscut și sub denumirea de curățare dentară profundă, detartrajul subgingival reprezintă o curățare profundă prin care se îndepărtează placa bacteriana de sub gingie. (unde nu putem curata noi) .

Tratamente chirurgicale

Dacă suferiți de parodontoză moderată sau severă, este probabil să aveți nevoie de intervenție chirurgicală. Tratamentele chirurgicale includ:

  • Chirurgia cu lambou: În timpul acestei proceduri, un parodontolog (specialist în gingii) efectuează o incizie de-a lungul liniei gingiei și ridică temporar țesutul gingival de pe dinți. Acest lucru le permite să vadă cu ușurință rădăcinile dinților și să le curețe în mod exhaustiv. Dacă infecția a determinat pierderea osoasă, parodontologul poate remodela creasta osului subiacent. Acest lucru face ca zonele afectate să fie mult mai ușor de curățat odată ce procesul de vindecare are loc.
  • Grefă osoasă dentară: Dacă există o pierdere semnificativă de os, dentistul sau parodontologul dumneavoastră poate recomanda o grefă osoasă. În timpul acestei proceduri, se va plasa material de grefare osoasă în zonele în care ați suferit pierdere de țesut osos. (Materialul poate fi propriul os al pacientului sau un material sintetic.) Grefa servește ca un schelet pentru creșterea de os nou. Scopul este de a reduce riscul viitoarelor infecții și pierderi de dinți.
  • Grefă gingivală: Parodontoza poate determina retragerea țesutului gingival de la dinți. Aceasta este retragerea gingiilor, care expune rădăcinile dinților, făcându-le să pară mai lungi. Pentru a înlocui țesutul pierdut în jurul dinților, dentistul sau parodontologul vă poate recomanda o grefă gingivală. În timpul acestei intervenții chirurgicale, se va plasa o grefă de țesut în jurul dinților afectați și se va sutura în loc. (Grefa de țesut poate fi prelevată din palatul gurii sau poate fi achiziționată de la o bancă de țesuturi și oase licențiată.) Chirurgia de grefare gingivală acoperă rădăcinile expuse ale dinților, îmbunătățește aspectul zâmbetului și reduce riscul de retragere ulterioară.
  • Regenerarea ghidată a țesuturilor: În timpul acestei proceduri, dentistul sau parodontologul plasează o membrană specială biocompatibilă între osul existent și dinte. Această membrană împiedică creșterea de țesut nedorit în acea zonă și stimulează în schimb regenerarea osului.
  • Plasma bogată în trombocite (PRP): Dacă ați suferit pierderi de țesut osos sau gingival, PRP poate contribui la regenerarea acestuia. Dentistul sau parodontologul obține plasma bogată în trombocite dintr-o mostră de sânge proprie. După recoltarea unei probe de sânge, aceasta este centrifugată pentru a separa plasma de globulele roșii și albe. Ulterior, plasma bogată în trombocite este plasată în zonele deficitare pentru a stimula creșterea osului nou.

Prevenție

Cum îmi pot reduce riscul de parodontoză?

Cea mai bună modalitate de a preveni parodontoza este să faci curățări dentare regulate și să practici o bună igienă orală la domiciliu între vizite. Persoanele predispuse la parodontoză pot necesita curățări mai frecvente decât persoanele fără boli ale gingiilor. Întrebați medicul dentist cât de des ar trebui să vă curățați dinții pentru a menține sănătatea orală optimă.

Perspective și prognoză

Se poate vindeca parodontoza?

Din păcate, parodontoza nu este vindecabilă, dar poate fi gestionată printr-o îngrijire corespunzătoare și tratament.

Discutați cu dentistul sau parodontologul dumneavoastră despre un plan de tratament și întreținere personalizat, intrucat neglijența tratarei acesteia duce către pierderea completă a dinților dar și afectarea sănătății generale.

Acomodarea

Când ar trebui să îmi vizitez medicul stomatolog?

Dacă dezvoltați simptome ale bolii gingivale, cum ar fi gingii roșii, sensibile sau care sângerează, programați imediat o consultație la dentist. Intervenția timpurie este esențială pentru a redresa starea sănătății orale. Cu cât așteptați mai mult, cu atât boala devine mai avansată. Ca urmare, s-ar putea să aveți nevoie de un tratament mai extins și implicit, mai costisitor.

Ce întrebări ar trebui să adresez medicului stomatolog?

Dacă aveți parodontoză, iată câteva întrebări pe care poate doriți să le adresați stomatologului sau medicului parodontolog:

  • La ce etapă a bolii gingivale mă aflu?
  • Am pierdere de os?
  • Care sunt opțiunile de tratament?
  • Cât va dura tratamentul?
  • Cât va dura recuperarea?
  • La ce intervale ar trebui să-mi curăț dinții pentru a menține rezultatele tratamentului împotriva bolii gingivale?

Notă finală din partea clinicii NoaDent:

Dacă ai simptomele specifice parodontozei sau a gingivitei, tratamentul în cadrul clinicilor NoaDent este unul ✅laser, fără durere, cu tehnologie ultramodernă și medici specialiști la un raport calitate-preț excelent.

Insă, nu uita, cu fiecare lună în care amâni vizita la stomatolog, boala parodontală va avansa, iar asta înseamnă agravarea sănătații orale, a sănătății generale, posibil chiar pierderea dinților, implicit, costuri mai mari de tratare.

Prezinți simptome de parondotoză sau gingivită?

3 răspunsuri

    1. Buna ziua!

      Costul tratamentului diferă de la caz la caz și se poate face cu laserul. Pentru mai multe detalii am rugămintea să ne contactați la numărul de telefon 0373760532.

      O zi buna!

  1. M-a interesat 100% articolul tău. Deși sunt un laic complet pe această temă, sper să citesc mai multe postări de genul acesta. Încep să citesc și am sentimentul că nu voi fi dezamăgit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *